PARIJS - De Franse beurstoezichthouder COB is gisteren het hoofdkantoor van het Franse mediaconcern Vivendi Universal binnengevallen. De autoriteit zocht naar eigen zeggen naar documenten over de financiële verslaglegging sinds januari vorig jaar.
Het onderzoek heeft Vivendi, dat grote schulden heeft, verder in het nauw gebracht. Hoewel ingewijden bij de 'Commission des Opérations de Bourse' (COB) spreken van een 'routineonderzoek', daalde de beurskoers van Vivendi vanochtend ruim 6 procent door de bemoeienissen van de toezichthouder.

De Franse krant Le Monde berichtte vorige week over pogingen van Vivendi om te sjoemelen in de boekhouding. Vivendi ontkende, maar de beurscommissie liet toen al weten dat ze meningsverschillen had met de directie van de mediamultinational over de wijze van boekhouden.

De tumultueuze gebeurtenissen bij Vivendi leidden vorige week tot het vertrek van bestuursvoorzitter Jean-Marie Messier. Die bouwde het concern om van een nutsbedrijf tot een grote mediaonderneming die kan opboksen tegen AOL Time Warner.

Messier kreeg veel lof voor deze prestatie, maar de afgelopen maanden ook veel kritiek omdat Vivendi onder zijn leiding een schuld van meer dan 30 miljard euro opbouwde. Zorgen over de financiële positie hebben de beurskoers van Vivendi al op het laagste niveau in dertien jaar doen belanden.

De acute financiële problemen lijken nu voorbij. Vivendi maakte vanmorgen bekend dat het van een groep internationale banken een lening van 1 miljard euro heeft gekregen. Daardoor kan het concern voldoen aan zijn verplichtingen op de korte termijn.

,,Dit is een bewijs van steun en vertrouwen van onze banken, terwijl we werken aan een stabiele en sterke financiële positie'', aldus de nieuwe bestuursvoorzitter Jean-René Fourtou. Vivendi spreekt nog met de banken over herfinanciering van de overige schulden.