NEW YORK - De Amerikaanse autoriteiten hebben vorige maand in een geheime en ongebruikelijke operatie 131 Pakistani per vliegtuig uit het land gezet. Volgens The Washington Post is de groep teruggebracht naar Pakistan in een gecharterd Portugees vliegtuig.
De Pakistani zaten allemaal al vast, vooral wegens overtreding van de immigratiewetten. Bij de operatie waren honderden ambtenaren van de Amerikaanse immigratie- en naturalisatiedienst betrokken. De meeste Pakistani hadden al eerder te horen gekregen dat ze illegaal waren en het land uit moesten. Ze hadden aan die oproep evenwel geen gehoor gegeven.

Na de aanslagen van 11 september is het Amerikaanse uitzettingsbeleid verscherpt. Volgens Amerikaanse functionarissen had geen van de uitgezette personen banden met terroristische organisaties.

Na 11 september zijn in de VS ongeveer 1.200 mensen opgepakt, vooral Arabieren en Aziaten, wegens overtreding van de immigratiewet of in het kader van het onderzoek naar terreurnetwerken in de VS.

Volgens de krant zitten er nog altijd 74 buitenlanders achter de tralies. Niemand is tot dusver aangeklaagd wegens terrorisme. Burgerrechtengroepen hebben Washington al beschuldigd van een onnodige jacht op vooral moslims die niets met terreurdaden te maken hebben.

De geheime vlucht naar Pakistan had ook een diplomatiek tintje, aldus de krant. Islamabad, intussen een trouwe partner van de VS in de strijd tegen terrorisme, was behoorlijk ontstemd over de detentie van Pakistaanse staatsburgers in de VS. De relatie tussen beide naties was mede hierdoor wat bekoeld.