KOPENHAGEN -- De Deen Bo Hamburger (CSC/World Online) is op 19 april betrapt op het gebruik van doping, dat heeft Bjarne Riis, de sportdirecteur van CSC, vandaag bekend gemaakt in Kopenhagen. De renner is door zijn team voorlopig geschorst.

Hamburger reageerde positief op een test buiten competitie, de dag na de Waalse Pijl. De test kaderde in de nieuwe antidopingsstrijd van de Internationale Wielerunie (UCI), die gebruik maakte van de nieuwe EPO-testen. Vijf renners uit vijf verschillende formaties kregen drie dagen voor de Wereldbekerklassieker Luik-Bastenaken-Luik onverwacht controle. De UCI maakte de namen van de andere gecontroleerden niet bekend.

Bo Hamburger eindigde 28e in de Waalse Pijl en 50e in Luik-Bastenaken-Luik. De renner werd dinsdag door de UCI op de hoogte gebracht. Hamburger verwittigde meteen Bjarne Riis, die de renner onmiddellijk schorste.

CSC/World Online is één van de vijf teams die op 2 mei een wildcard kreeg van de Tour-directie. Bjarne Riis zei vandaag op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie dat hij al contact had opgenomen met de directie van de Tour de France ,,om hen ervan te verzekeren dat het hier om een geïsoleerd geval gaat''. Nog volgens Riis heeft Jean-Marie Leblanc gezegd ,,dat er over de deelname van CSC aan de Tour geen twijfel bestaat''.

,,Hij ondersteunde onze beslissing Bo Hamburger te schorsen tot wanneer het resultaat van de contra-expertise bekend is'', onderstreepte Riis. Over de datum wanneer dat resultaat bekend zal zijn hield Riis de lippen op elkaar. ,,Wij trekken naar de Tour met onze kopman, de Fransman Laurent Jalabert'', besloot Bjarne Riis.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig