BRUSSEL - Turkije is schuldig aan schendingen van de mensenrechtenconventie. Dat heeft het Europese Hof voor de Mensenrechten vandaag geoordeeld in een zaak die door de Cypriotische regering was ingebracht. De schendingen hebben zich op Cyprus voorgedaan sinds het noordelijk deel van het eiland 27 jaar geleden door Turkije werd bezet. De Turkse regering voert aan dat ze geen jurisdictie heeft over het noordelijke deel van Cyprus. Daar rust de verantwoordelijkheid bij de Turks-Cypriotische regering. Maar die wordt alleen door Turkije erkend.
Het Hof verwijt Turkije onder andere dat het geen onderzoek had gedaan naar het lot van Grieks-Cyprioten die zijn verdwenen na de Turkse invasie. Ook worden familieleden van vermisten door de Turkse autoriteiten onmenselijk behandeld. Gevluchte Grieks-Cyprioten mogen niet terugkeren naar hun huis in het noorden en krijgen geen schadeloosstelling voor verloren gegane bezittingen, stelt het Hof.

Verder maken de Turkse autoriteiten zich schuldig aan discriminatie van Grieks-Cyprioten die in het noorden zijn achtergebleven, plegen ze inbreuk op de vrijheid van religie en leggen ze het Grieks-Cypriotische onderwijs beperkingen op. Het hof verwerpt de aanklachten over slavernij, dwangarbeid en het schenden van het recht op vereniging.

Uitspraak is bindend

De uitspraken van het Europese Hof voor de Mensenrechten zijn bindend. Maat Turkije heeft in 1998 al eens een uitspraak van het Hof genegeerd in een zaak die een Grieks-Cypriotische vluchtelinge had aangespannen. De kwestie-Cyprus en Turkse mensenrechtenschendingen zijn hindernissen bij pogingen van Turkije om lid te worden van de Europese Unie.

Inval

Het Turkse leger is Noord-Cyprus in 1974 binnengevallen na een mislukte coup van Grieks-Cyprioten die streefden naar aansluiting bij Griekenland. Ongeveer 180.000 Grieks-Cyprioten sloegen op de vlucht of werden verdreven uit het noorden, waar Turkije een troepenmacht van 35.000 man heeft gelegerd. De internationale gemeenschap erkent alleen de Grieks-Cypriotische regering als wettige regering van het eiland.