BRUSSEL - Een staking van de piloten van de Sabena-groep (Sabena, DAT en Sobelair) morgen lijkt onvermijdelijk. ,,De directie heeft de jongste dagen geen impulsen meer gegeven om een staking te vermijden, dus komt ze er'', aldus Geert Vertongen van de Belgian Cockpit Association (BeCA). Hoe groot de gevolgen voor de reiziger zijn, zal pas morgenochtend duidelijk worden.
Sabena hoopt dat alsnog een aantal piloten het werk niet zal neerleggen. Alles samen staan er 222 vluchten geprogrammeerd, goed voor ongeveer 20.000 passagiers.

Volgens woordvoerder Wilfried Remans zijn de Sobelair-vluchten, die de klassieke toeristische bestemmingen aandoen, verzekerd. Er wordt een beroep gedaan op piloten van buiten de groep. ,,Ook de langeafstandsvluchten gaan we trachten te verzekeren met piloten die niet mee staken'', aldus Remans.

De meeste problemen dreigen zich dus voor te doen bij de Europese bestemmingen. ,,Maar Virgin Express, dat een deel van zijn vluchten voor Sabena uitvoert, staakt niet mee en ook de codeshare-vluchten (waarbij zetels op vliegtuigen worden gedeeld met andere maatschappijen, nvdr) gaan gewoon door'', aldus de woordvoerder.

De gevolgen van de aangekondigde staking zijn desondanks al voelbaar. Een heleboel passagiers wijzigde de voorbije week zijn reisplannen. Over de precieze kost voor Sabena, dat reeds te kampen heeft met financiële zorgen, kon de woordvoerder niets kwijt. ,,Er is niet alleen de directe kost van een staking, maar ook de indirecte kost'', verklaarde Remans. ,,De reputatie van Sabena is geschaad en veel passagiers haken af''.


Verder praten
Hoe het na morgen verder moet is onduidelijk. De directie van haar kant wil in alle sereniteit verder blijven praten, liefst buiten het oog van de camera's. Net als vorige week wordt opnieuw de hoop uitgesproken om volgende week de sociale onderhandelingen te kunnen aanvatten. De tijd dringt, beklemtoont Remans. Sabena-topman Müller verklaarde bij de voorstelling van het businessplan immers dat een nieuwe kapitaalinjectie er pas komt na het afronden van een sociaal akkoord, tegen ten laatste eind september.

Geert Vertongen van de BeCA stelt dat de piloten eventuele toekomstige acties zullen laten afhangen van de houding van de directie.

Aanleiding voor de pilotenstaking, die niet gesteund wordt door de vakbonden, is het verwerpen van een voorstel van de piloten door de directie. De piloten blijven vasthouden aan de cao's rond de senioriteitslijst en carrièreplanning en in ruil massaal arbeidstijd inleveren teneinde ontslagen te vermijden. Maar volgens Sabena-topman Müller biedt dat voorstel geen oplossing op lange termijn.

  • Vanaf morgenochtend wordt een speciaal telefoonnummer ingelegd waar reizigers met vragen over Sabena-vluchten terecht kunnen. Het nummer is 02/723.23.02. Passagiers met niet-terugbetaalbare of niet-inwisselbare tickets die door de staking hun vlucht missen, krijgen hetzij hun ticket terugbetaald, hetzij een vlucht op latere datum.