MONTREAL - De Nederlands-Australische filmmaker Paul Cox en de Franse cineaste Agnes Jaoui hebben de hoofdprijs, de Grand Prix des Ameriques, ontvangen op het 24ste filmfestival van Montreal. Cox kreeg de prijs voor zijn film 'Innocence' ('Onschuld') en Jaoui voor 'Le gout des autres' ('De smaak van anderen').
Cox ('Man of Flowers') is in Vlaanderen geen onbekende. Tweemaal werd een film van hem bekroond op het filmfestival van Gent. Cox is ook de cineast die zich achteraf distantieerde van de geflopte prent 'Damiaan'. Een gedeelte van de bekroonde film 'Innocence' werd op Belgische locaties -- Antwerpen en het station van Schaarbeek -- opgenomen.

'Innocence' gaat over een bejaarde man en een bejaarde vrouw, die elkaar na vijftig jaar weer ontmoeten en de draad van hun hartstochtelijke jeugdrelatie in het Antwerpen van 1950 weer oppakken.

De Franse actrice Isabelle Huppert kreeg de prijs voor de beste vertolking in 'Merci pour le chocolat'. Ze moest de prijs delen met de Chinese Gong Li, de voormalige muze van Zhang Yimou, voor haar rol in 'Gebroken stilte' van Sun Zhou. Beste acteur werd Mark Ruffalo in 'You Can Count on Me' van de Amerikaan Kenneth Lonergan.

'Innocence' kreeg in Montreal ook de publieksprijs en werd door de toeschouwers gekozen uit de 360 inzendingen.

'Le gout des autres' gaat over de misverstanden tussen mensen uit verschillende milieus. De jury van het festival werd voorgezeten door de vermaarde Iraanse filmmaker Abbas Kiarostami.