Uit opiniepeilingen voor de komende Joegoslavische presidents-verkiezingen blijkt dat president Slobodan Milosevic aan de verliezende kant staat.
De verkiezingen van 24 september lijken steeds meer een referendum te worden over het beleid van president Slobodan Milosevic. Voor de eerste keer sinds Milosevic in 1990 aan de macht kwam, suggereren de opiniepeilingen het ondenkbare: Milosevic wordt door de bevolking afgewezen.

De man die alle opiniepeilingen leidt is Vojislac Kostunica (56), een gematigde hoogleraar rechten die bekend staat om zijn eerlijkheid en bescheidenheid. In de recentste opiniepeiling van het Instituut voor Sociale Wetenschappen kreeg Kostunica 35 procent van de stemmen en Milosevic 23 procent. De voorsprong is groot, maar niet voldoende om een tweede ronde uit te sluiten. Twee andere kandidaten komen niet verder dan 5 procent.

Het is niet waarschijnlijk dat Milosevic zich zal neerleggen bij een verlies, gezien zijn eerdere frauduleuze handelingen bij verkiezingen. Vermoedelijk zal hij de status van wegens oorlogsmisdaden gezochte burger niet accepteren en een nieuwe termijn als president afdwingen.

Milosevic kan 1 miljoen van de in totaal 6 miljoen stemmen voor zichzelf claimen door het aantal Kosovaars-Servische vluchtelingen kunstmatig te verhogen en deze nepvluchtelingen op hem te laten 'stemmen'.