BRUSSEL - Patricia Ceysens en Marino Keulen worden voorgedragen als opvolgers van de Vlaamse ministers Jaak Gabriëls en Guy Vanhengel. De VLD-fractie in het Vlaamse parlement heeft vanavond ingestemd met het voorstel van de VLD-partijtop. Vanmorgen al raakte bekend dat de VLD-top Bart Somers als kandidaat voor schuift om Patrick Dewael op te volgen als Vlaams minister-president.
Dewael legt vandaag de eed af in de Kamer en neemt daardoor automatisch ontslag als Vlaams minister-president. Hij wordt meer dan waarschijnlijk opgevolgd door Bart Somers, burgemeester van Mechelen en herkozen als VLD-kamerlid.

Somers stelde onder meer als voorwaarde dat de Vlaamse regering een radicale verniewing moest ondergaan. Dat verklaart waarom er voor Jaak Gabriëls en Guy Vanhengel geen plaats meer is. Vanhengel blijft wel minister in het Brussels Parlement.

Het probleem rond de wettelijk bepaalde aanwezigheid van een Brusselaar als Vlaams minister was eerder al opgelost doordat Agalev'ster Adelheid Byttebier onlangs tot de Vlaamse regering is toegetreden. Mee daardoor is de aanwezigheid van Vanhengel niet langer noodzakelijk.

Dit bericht werd ook verstuurd via sms
Ontvang het nieuws via sms: stuur ds abo alerts naar 3302
(0,25 euro per bericht) | meer info