BRUSSEL -- Het openbaar ministerie heeft in hoger beroep tegen Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, opnieuw een levenslange gevangenisstraf geëist. Volgens het OM is er sprake van een politieke moord en moet daar de maximale straf voor gegeven worden.
Volgens advocaat-generaal Asperen de Boer heeft Van der Graaf met zijn daad het klimaat in Nederland veranderd, niet alleen politiek gezien: ,,Iedereen weet nu nog waar hij was op het moment dat Pim Fortuyn werd doodgeschoten.'' Ook de 'gruwelijke beelden' van de moord hebben een onuitwisbare indruk op veel mensen gemaakt, aldus de openbaar aanklager.

,,Dat een volksvertegenwoordiger zo kort voor de kamerverkiezingen is vermoord, maakt deze zaak zo uniek, dat we 330 jaar moeten teruggaan in de geschiedenis voor een soortgelijk geval'', aldus de advocaat-generaal.

Spijt

Van der Graaf zelf toonde vandaag, in zijn laatste repliek, voor het eerst spijt. ,,Ik heb spijt, met name naar de nabestaanden toe, van het leed dat ik heb aangericht. Ik kan mezelf verwijten dat ik dat onvoldoende een rol heb laten spelen'', zei hij. Het was voor het eerst dat de moordenaar van Pim Fortuyn het woord spijt in de mond nam.

Volkert van der Graaf werd in april door de rechtbank in Amsterdam tot 18 jaar cel veroordeeld voor de moord op Pim Fortuyn. Ook toen eiste het parket levenslang. Zowel Van der Graaf als het OM gingen in beroep tegen de uitspraak.