TOULOUSE- De Europese vliegtuigconstructeur Airbus onderhandelt met de Britse lowfare-luchtvaartmaatschappij Go over een order van 75 vliegtuigen. Het nieuws stond vandaag in de Wall Street Journal, Airbus bevestigde dat er gesprekken worden gevoerd.
Tussen het Europese Airbus en zijn Amerikaanse rivaal Boeing woedt een zware concurrentiestrijd. Talrijke, vooral goedkope luchtvaartmaatschappijen hebben uitbreidingsplannen en vergroten daarom hun vloot. De vliegtuigconstructeurs voeren een hevige strijd om de weinige contracten binnen te halen, de rest van de luchtvaartsector zit sinds de terreuraanslagen van 11 september immers in een crisis.

Volgens de Wall Street Journal zou in het geval van Go, Airbus aan het langste eind trekken. De bestelling van 75 vliegtuigen zou een cataloguswaarde hebben van 3,3 miljard euro.

Ryanair plaatste in januari al een order van 100 vliegtuigen en een koopoptie op nog eens 50 bij Boeing. De andere goedkope luchtvaartmaatschappij EasyJet zou aan het onderhandelen zijn met Airbus en Boeing, voor een vlootuitbreiding met 75 vliegtuigen.

De goedkope luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigen nu 10 procent van het luchtvaartverkeer in Europa. Analisten schatten dat hun aandeel binnen tien jaar zal verdubbelen.