MADRID- De Cubaanse schrijver en filmregisseur Jesus Diaz is vandaag op zestigjarige leeftijd in Madrid overleden. Dat heeft zijn familie meegedeeld.
Diaz was aanvankelijk aanhanger van Fidel Castro tot hij met de communistische leider in aanvaring kwam. In 1992, toen hij tijdelijk in Berlijn woonde, kreeg hij geen toestemming naar Havana terug te keren. Het ministerie van Cultuur op Cuba noemde hem een verrader en zette hem uit de schrijversorganisatie. Diaz woonde sindsdien in ballingschap in Spanje.

Diaz wordt gerekend tot één van de belangrijkste Cubaanse schrijvers. Zijn laatste roman 'Las cuatro fugas de Manuel' ('De vier vluchten van Manuel') kwam enkele maanden geleden in Spanje uit. Literatuurcritici rekenen zijn eerste boek, 'De initialen van de aarde' (1974), tot de hoogtepunten van de moderne Latijns-Amerikaanse literatuur. Het boek was twaalf jaar op Cuba verboden.

Diaz, die in Havana filosofie heeft gestudeerd, maakte verscheidene films en documentaires. Daaronder zijn '55 hermanos' (55 broers, 1978), 'Polvo rojo' (Rood stof, 1981) en 'Lejanía' (Verte, 1985). In Madrid richtte hij een Cubaanse culturele organisatie op en gaf hij het tijdschrift Encuentro (Ontmoeting) uit.