BRIGHTON - De Britse premier Tony Blair heeft gezegd dat de Taliban-leiders in Afghanistan rekening moeten houden met militaire acties, nu zij de Saoedische terrorist Osama bin Laden niet hebben uitgeleverd.
,,We hebben een ultimatum gesteld, ze hebben daar niet op gereageerd'', aldus Blair op de jaarlijkse conferentie van zijn partij Labour in Brighton.

Bin Laden wordt verantwoordelijk gehouden voor de terroristische aanslagen op 11 september in de Verenigde Staten. Groot-Brittannië is de belangrijkste bondgenoot van de VS en levert een aanzienlijk deel van de troepenmacht die zich nu formeert voor een vergeldingsactie.

Blair hield zijn gehoor voor dat de Taliban een duidelijke keuze moeten maken: ,,Geef de terroristen op, of geef de macht op''. Het doel van de militaire acties zal zijn om de terroristenkampen en de strijdkrachten van de Taliban uit te schakelen.

De Labourleider maakte verder bekend dat de uitleverings- en immigratiewetten in Groot-Brittannië worden aangescherpt in het kader van de strijd tegen het terrorisme. De nieuwe regels moeten voorkomen dat de asielwetgeving door terroristen misbruikt wordt om het land binnen te komen, aldus Blair.

,,Dit land is trots op zijn traditie dat het onderdak verschaft aan hen die voor tirannie vluchten. Wij zullen dat altijd doen. Maar we hebben de plicht om het systeem te beschermen tegen misbruik'', voegde hij eraan toe.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in