WASHINGTON - China wil vandaag niet bevestigen dat het vorige week een test met een krachtige Russische raket heeft uitgevoerd. De Verenigde Staten overwegen naar aanleiding van de test Taiwan toegang te geven tot vergelijkbare wapens.
,,Ik ben niet op de hoogte van het specifieke geval'', zegt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. ,,Ik herhaal dat China tegen de verkoop van wapens aan Taiwan gekant blijft, wat voor excuus de VS daarvoor ook aanvoeren.''

AA-12 raketten

Volgens Washington heeft China sinds kort de beschikking over AA-12 raketten, een wapensysteem van Russische makelij waar Taiwan op dit moment geen antwoord op heeft. De AA-12 raketten worden afgevuurd van vliegtuigen, zijn op afstand bestuurbaar en hebben een bereik van vijftig kilometer. Het gaat volgens Amerikaanse functionarissen om een zeer krachtig wapensysteem.

De VS maken zich zorgen om de verstoring van het militaire evenwicht tussen China en Taiwan. Ze overwegen Taiwan toegang te geven tot Amerikaanse AIM-120 raketten, een met de AA-12 vergelijkbaar wapen. Twee jaar geleden verkochten de VS tweehonderd AIM-120 raketten aan Taiwan, die worden bewaard op Amerikaanse bases.

Het Amerikaanse beleid is erop gericht het militaire evenwicht tussen China en Taiwan in stand te houden. Als het militaire overwicht van China te groot wordt, zullen de VS proberen het evenwicht te herstellen door aan Taiwan wapens te leveren, aldus Washington.