BERLIJN - De Canadese groep Bomdardier Inc, wereldleider in de productie van spoormaterieel, heeft vandaag na de overname van spoormaterieelbouwer Adtranz haar nieuwe structuur voorgesteld. Het nieuwe 'Bombardier Transportation' wordt onderverdeeld in zeven divisies, op basis van ligging en productomschrijving.

Drie bedrijfsonderdelen voor rollend materieel worden geografisch ingedeeld: Amerika, Europa en Azië-pacific. Daarnaast komen er vier productonderdelen: voorstuwing/controle, diensten, signalisatie en vervoerssystemen.

De zetel van de firma blijft in Montreal, het Europese hoofdkwartier komt in Berlijn.

Bombardier is mondiaal marktleider in de productie van zakenvliegtuigen, kleine vliegtuigen, spoormaterieel en motorvoertuigen voor vrije tijd. ,,Spooruitrusting is een kernactiviteit die verantwoordelijk is voor 40 procent van de inkomsten'', aldus afgevaardigde bestuurder Robert E. Brown woensdag. ,,We zullen deze tak verder wereldwijd uitdragen onder de naam Bombardier Transportation''.

Het Canadese Bombardier heeft begin deze week de overname van de Duitse spoormaterieelbouwer Adtranz succesvol afgerond. Kostprijs 725 miljoen dollar of 32,5 miljard frank. De Europese commissie stemde na een onderzoek van vijf maanden onder bepaalde voorwaarden in met de verkoop door Daimler/Chrysler. Zo moet Adtranz zijn aanbod bij regionale spoorwegmaatschappijen in Duitsland deels afstoten.

De 22.000 werknemers van Adtranz vrezen voor afvloeiingen. De vakbonden hebben al laten verstaan dat ze van de nieuwe eigenaars garanties zullen vragen voor tewerkstelling.

Met de overname ontstaat de grootste producent van spoormaterieel ter wereld met een geschatte omzet van 5,6 miljard euro of 225 miljard frank. Bombardier heeft wereldwijd 58.000 mensen op de loonlijst staan. In Europa heeft Bombardier 13 productie-eenheden, waaronder in Brugge.