Met een hogedrukgebied net ten oosten van de lage landen geeft de barometer mooi weer aan. Er staat een zuidoostelijke stroming en hierdoor wordt koude, maar droge continentale lucht aangevoerd. Het droge en koude weer houdt aan tot in het weekend. Morgen is het een prachtige winterdag. Na het optrekken van enkele (aanvriezende) nevel- of mistbanken, schijnt de laagstaande winterzon volop op de wit gerijpte bomen en doet al het mogelijke om het kwik boven het vriespunt te krijgen.

Daar slaagt ze echter nauwelijks in, zodat we op de meeste plaatsen van een ijsdag kunnen spreken. De maxima bedragen 0, plaatselijk 1 graden in Vlaanderen, tot circa -2 graden in de Ardennen. Toch zal het kouder aanvoelen door de aanwezige schrale zuidoosten- tot oostenwind die matig waait. Warm gekleed kan er dan ook genoten worden van het mooie winterlandschap. In de Ardennen ligt er bovendien nog veel sneeuw, sneeuwhoogtes van 20 tot in de Oostkantons zelfs 45 centimeter. Morgennacht kan het aardoppervlak zich niet toedekken onder een wolkendeken. Integendeel, het is vrij helder met alleen in het noordoosten wat meer bewolking. Hierdoor is de uitstraling optimaal en kan het flink afkoelen. In de Ardennen vriest het streng (tot -12 graden of lokaal zelfs -15 graden op de Hoge Venen), in Vlaanderen liggen de minima tussen -4 en -5 graden. Hierbij staat in eerste instantie een zwakke zuidoostenwind, later krimpend naar het oostzuidoosten. Aan het eind van de nacht zijn enkele schaarse (aanvriezende) mistbanken mogelijk.

Vooruitzichten:

Vrijdag staat de zon nogmaals centraal. In het zuidwesten kan er soms wat meer bewolking binnendrijven, maar elders is het vrij zonnig. De wind komt uit het zuiden en is zwak tot matig bij maxima die net boven het vriespunt uitkomen in Vlaanderen. Zaterdag zijn er wat meer wolken, maar de zon komt nog steeds ruimschoots aan bod. We kunnen dan ook van zonnige perioden spreken bij maxima van gemiddeld 2 graden; in de Ardennen vriest het nog licht. Hierbij staat weinig wind uit een zuidelijke tot zuidwestelijke richting. Zondag ten slotte beginnen storingen vrij dicht te komen en dat manifesteert zich in een half- tot zwaarbewolkt weerbeeld. Mogelijk valt aan de kust een enkel buitje, elders blijft het droog. Bij een zwakke zuidwestenwind klimt het kwik naar een graad of 3 in Laag- en Midden-België.

Bron: MeteoServices Het weer in uw streek: 0900-35-987 (18,15 fr./minuut)