MOERMANSK - De berging van de gezonken kernonderzeeër Koersk is vanmiddag even voor 13.00 uur begonnen. De zware storm van het afgelopen weekeinde over de Barentszzee is gaan liggen. Bergers zijn onmiddellijk aan de slag gegaan om verbinding te maken met het wrak. Inmiddels zijn duikers afgedaald om de eerste grijpers in positie te brengen.
Tot vanmorgen leek het er op dat de berging voorlopig uitgesteld moest worden. Een zware storm teisterde de Barentszzee, waarbij de golven tot zes meter hoogte kwamen. Bij golven hoger dan drie meter, moet de berging worden gestaakt vanwege veiligheidsredenen. Hoewel de storm veel sneller kwam dan was verwacht, was die ook weer snel verdwenen.

Goede hoop

Smit Internationale uit Rotterdam en hijs- en transportbedrijf Mammoet uit De Meern hebben goede hoop dat het weer de komende drie dagen voldoende goed is om de klus te kunnen klaren.

De duikers moeten de komende uren 26 grijpers naar de hijspunten in de romp van de Koersk geleiden. Dat is een lastige klus. Het water is ijskoud, terwijl de Russische onderzeeër ook nog eens op een diepte van 108 meter ligt. Het zicht op die diepte is beperkt. Als alle 26 hijspunten in gereedheid zijn, worden de 26 kranen aan boord van bergingsschip Giant-4 aangezet.

Het zal dan nog een tot twee etmalen duren voordat de Koersk daadwerkelijk onder de Giant-4 hangt. Die vaart dan, met de Koersk nog onder water, naar de haven van Moermansk. Daar ziet de onderzeeër voor het eerst weer daglicht als die in een droogdok wordt afgeleverd.

De Koersk verging een jaar geleden met alle 118 bemanningsleden aan boord.