BRUSSEL - De fusiegesprekken tussen de Duitse energiereus E.ON en het Franse nutsbedrijf Suez Lyonnaise des Eaux werden vandaag abrupt afgebroken. Beide bedrijven delen in een korte persmededeling mee ,,geen plannen te hebben om te fuseren of hun activiteiten samen te smelten''. De jongste dagen circuleerden nochtans geruchten als zou de samensmelting van beide bedrijven zo goed als rond zijn.
Volgens het Duitse persbureau DPA verschillen de concerns teveel van mening over de onderlinge krachtverhoudingen in de nieuwe eenheid en vennootschapsrechterlijke zaken. Ook kon geen akkoord gevonden worden met betrekking tot een beursnotering en een verhuis van de maatschappelijke zetel. Die laatste zou zich naar België of Nederland verplaatsen.

Een samensmelting tussen de twee zou resulteren in een van de grootste nutsbedrijven ter wereld (water, olie, gas, electriciteit, vuilverwerking, chemie). De combinatie krijgt een geschatte beurswaarde van 77 miljard euro (zo'n 3105,4 miljard frank). De Duitsers en de Fransen hebben vijftien maanden met elkaar gepraat, met als uitgangspunt een bundeling op basis van gelijkwaardigheid.

Beide betrokken bedrijven zijn zelf het resultaat van een grote fusies. E.ON is een vorig jaar ontstane combinatie van de Duitse energieconcerns Viag en Veba. De Franse concerns Compagnie de Suez en Lyonnaise des Eaux vormden in 1997 Suez Lyonnaise des Eaux.