PEKING - Het Duitse chemieconcern Bayer verwacht dat het vierde kwartaal ,,het slechtste in jaren'' zal zijn. Dat verklaarde de voorzitter van Bayer, Manfred Schneider, vandaag bij een investeringsbezoek aan China. De zwakke wereldeconomie en de aanslagen van 11 september zijn de oorzaken voor de slechte resultaten.
Ook het derde kwartaal presteerde Bayer beduidend slechter dan de drie voorgaande maanden.

Schneider rekent niet op een snel en stevig herstel. ,,Een heropleving verwachten we niet voor de eerste helft van volgend jaar, maar waarschijnlijk pas in het laatste kwartaal van 2002'', aldus de voorzitter. Maar ook dan zou het wachten zijn tot 2003 vooraleer de resultaten opnieuw een ,,redelijk'' niveau hebben bereikt.

De grootste moeilijkheden kent Bayer op de Noord-Amerikaanse markt, waar het concern 40 pct van zijn groepsomzet realiseert. De evolutie daar is moeilijk te voorspellen, aldus Schneider.

Maar ondanks de slechte vooruitzichten zet Bayer zijn plannen om in China tot 2008 3,4 miljard dollar (3,8 miljard euro) te investeren, voort. Het gaat om één van de grootste investeringen van een Duitse onderneming in China.