CHARLEROI - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair vliegt vanaf 27 juni dagelijks vanuit de luchthaven van Charleroi naar Rome (Ciampino) en Liverpool.
Vanaf 27 juni vliegt Ryanair dagelijks richting Ciampino, op 12 kilometer van Rome, en Liverpool. Dat gaat in Charleroi gepaard met een vernieuwing van de vloot en het inzetten van een derde vliegtuig. Dat zegt Tim Jeans, commercieel directeur van de Ierse maatschappij. In totaal gaat het om een investering van 180 miljoen euro.

De uitbreiding is goed voor 25 tot 30 nieuwe banen, "waarvan het merendeel Belgische jobs", aldus Jeans. Voor de hele groep, met onder meer acht nieuwe lijnen vanuit het Londense Stansted, worden 250 nieuwe banen gecreëerd.

De Ierse luchtvaartmaatschappij heeft bovendien grootse plannen. Recent maakte Ryanair een bestelling bij het Amerikaanse Boeing bekend voor 100 toestellen van het type 737-800. De vliegtuigen zouden binnen acht jaar geleverd moeten worden. Ryanair wil tegen 2010 met 40 miljoen passagiers de nummer één worden in Europa. Op acht jaar tijd moet dit nog eens 3.000 nieuwe jobs opleveren.

Ryanair concentreert zicn niet alleen op de luchtvaartactiviteiten. Hotelreservaties, de verhuur van wagens en verzekeringen -voorlopig goed voor 10 procent van het zakencijfer- groeien immers fors en zullen in de de resultaten van 2003 een groter deel van de resultaten vertegenwoordigen.

Rynair telt voorlopig 56 bestemmingen (de volgende maanden wordt dit uitgebreid tot 75) in 12 landen en vervoerde 10 miljoen passagiers. In 2002 moeten dit er 12 miljoen zijn. Het is de bedoeling om "een jaarlijkse groei van gemiddeld 25 procent" na te streven, aldus Tim Jeans.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig