BRUSSEL - De Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise liet gisterochtend op een tiental plaatsen in het land, onder meer in Brussel en Knokke, huiszoekingen uitvoeren bij vestigingen van het softwarehuis Bureau Van Dijk Computer Services (Bvd-CS). De invallen hebben te maken met een onderzoek naar belastingsvrije voordelen van een de bestuurders. Het bedrijf zelf ontkent alle aantijgingen.
De woordvoerder van het Brusselse parket bevestigde de berichten in de kranten La Dernière Heure en De Tijd over de gerechtelijke actie ''divorce à l'Italienne''. Volgens de La Dernière Heure is het onderzoek namelijk een uitvloeisel van echtscheidingsperikelen van leden van de familie die eigenaar was van Bureau Van Dijk.

Bureau Van Dijk Computer Services is sinds '99 beursgenoteerd. Het bedrijf staat sindsdien ook volledig onafhankelijk van Bureau Van Dijk Electronic Publishing. (BVDEP), dat zich bezig houdt met de productie van cd-roms en websites. In juni 2000 werd Bureau Van Dijk Computer Services overgenomen door de groep Creyfs. Het gerecht onderzoekt of daarbij illegale belastingvrije voordelen zijn uitbetaald. De zaak gaat over verschillende miljoenen frank. Na afloop van de huiszoekingen en ondervragingen is echter niemand bij de onderzoeksrechter voorgeleid.

Het bedrijf Bureau van Dijk Computer Services "ontkent alle aantijgingen" aan zijn adres in verband met de overname van het bureau door de groep Creyfs. Dat zegt woordvoerster Elisabeth Van Damme. "De aantijgingen zijn totaal uit de lucht gegrepen. Alles is toen volledig volgens de regels gebeurd", zegt Van Damme.