KABUL/ISLAMABAD - In de directe omgeving van de Zuid-Afghaanse stad Kandahar -- het laatste bolwerk van de Taliban -- zijn ongeveer duizend soldaten van Amerikaanse elite-eenheden samengetrokken. Ook troepen van de Noordelijke Alliantie rukten volgens hun commandant verder op naar Kandahar, waardoor de druk op de Taliban steeds groter wordt.
De minister van Defensie van de Noordelijke Alliantie, Fahim, zei te verwachten dat de Taliban zich zullen overgeven en dat er geen gevechten nodig zouden zijn om de stad in te nemen. De sfeer in de stad is gespannen nadat de autoriteiten woensdag een man hadden opgehangen die verdacht werd van samenwerking met de VS. De man zou met behulp van een satelliettelefoon informatie hebben doorgegeven.

Amerikaanse oorlogsvliegtuigen hebben vanmorgen aanvallen uitgevoerd op tunnelcomplexen in de omgeving van de Oost-Afghaanse stad Jalalabad. In het tunnelcomplex zou de terrorist Osama bin Laden zich schuilhouden.

Volgens de Britse omroep BBC spreken Amerikaanse militairen van een op handen zijnde ,,eindstrijd'' in Afghanistan. De Noordelijke Alliantie zegt zich op enkele kilometers van de stad te bevinden. Maar ook de voormalige gouverneur van Kandahar, Gul Agha, zegt met 3000 man bij het vliegveld van de stad te staan. Deze etnische Pathanen menen de alliantie in het geheel niet nodig te hebben. ,,Als zij Kandahar binnen marcheren, dan is dat in hun dromen. We hebben hier genoeg mensen en we hebben hun hulp niet nodig. We willen hier niemand van andere provincies'', aldus een woordvoerder van Gul Agha.