GÖTEBORG - Het Openbaar Ministerie in de Zweedse stad Göteborg onderzoekt beschuldigingen tegen de plaatselijke politie. Die zou videobeelden van de rellen rond de EU-top in juni hebben gemanipuleerd.
De beelden zouden zijn gemonteerd om een 19-jarige stenenwerper veroordeeld te krijgen en om politieagenten zelf vrij te pleiten. De hoogste aanklager, Christer van der Kwast, zei dat duidelijk moet worden of en in welke mate de politie de beelden heeft bewerkt.

De top van de Europese Unie in Göteborg liep uit op massale vechtpartijen met veel gewonden en schade. De politie arresteerde 51 mensen. De 19-jarige Zweed Hannes Westberg raakte zwaargewond en werd in oktober veroordeeld tot acht maanden celstraf, op basis van de -- nu omstreden -- videobeelden.

De grootste Zweedse televisiezenders SVT en TV4 lieten hun eigen filmbeelden vergelijken met de politievideo's. Beide zenders concludeerden dat de politie ermee geknoeid heeft en bijvoorbeeld verschillende incidenten op verschillende locaties achter elkaar heeft geplakt.

Volgens de politievideo was Westberg samen met een groep relschoppers zelfs na waarschuwingsschoten nog agressief, maar volgens de tv-zenders stond Westberg helemaal alleen, wierp hij 'onhandig' een steen en kreeg meteen een politiekogel in zijn buik.