BRUSSEL - Op het festival van de Europese cinema ,,Cinessonne'' in Essonne bij Parijs, is de Belg Benoît Poelvoorde bekroond met de prijs voor de beste mannelijke hoofdrol voor zijn vertolking in de film ,,Le Vélo de Ghislain Lambert''. De Belgische regisseur Vincent Lannoo kreeg een speciale vermelding voor zijn dogmafilm ,,Strass''.
Het festival, dat van 16 tot 28 oktober liep, was aan zijn derde editie toe. De prijs voor de beste film ging naar ,,The Navigators'' van de Britse regisseur Ken Loach.

,,Le Vélo de Ghislain Lambert'' vertelt het verhaal van Ghislain Lambert (Poelvoorde), een wielrenner die ervan droomt de nieuwe Eddy Merckx te worden, maar helaas niet over het nodige talent beschikt. Hij besluit dan maar zijn toevlucht te nemen tot verboden substanties. Poelvoorde (,,C'est arrivé près de chez vous'', ,,Les Convoyeurs attendent'') werkte voor de film samen met de Franse regisseur Philippe Harel.

Vincent Lannoo kreeg een speciale vermelding voor zijn dogmafilm ,,Strass'', waarin een filmploeg op vraag van de directeur van een conservatorium in Brussel, een documentaire komt maken over het conservatorium.

Dogmafilms zijn een nieuwe trend binnen de hedendaagse filmwereld. Filmmaken wordt teruggebracht tot zijn essentie: het draaien van een film. Regisseurs moeten zich houden aan een reeks strikte regels: geen muziek, geen extra belichting, geen special effects,... Bekende regisseurs van het genre zijn Lars von Trier en Thomas Vinterberg.