JERUZALEM - Israël zal het nieuwe Amerikaanse vredesplan voor het Midden-Oosten niet aanvaarden. Dat heeft Gideon Saar, de secretaris van de Israëlische regering, vandaag gezegd in een eerste officiële reactie op het vorige week door de Amerikaanse gezant William Burns gepresenteerde voorstel.
Volgens Saar is het voor Israël onaanvaardbaar dat het zich terug zou moeten trekken uit alle bezette gebieden en dat Palestijnse vluchtelingen het recht op terugkeer naar Israël wordt gegarandeerd. Deze onderdelen van het Amerikaanse vredesvoorstel zijn volgens Saar overgenomen uit het eerder dit jaar door de Arabische Liga opgestelde vredesvoorstel dat door Israël verworpen is.

Bovendien zijn in het Amerikaanse plan geen garanties voor de veiligheid van Israël opgenomen, aldus Saar, en wordt er geen rekening gehouden met eventueel aanhoudend geweld door Palestijnse militanten. Het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken zal binnenkort met een formele respons op het Amerikaanse plan komen, aldus een woordvoerder van het ministerie.

De Palestijnen hebben nog geen reactie naar buiten gebracht op het plan, maar hebben reeds aangegeven dat de uitbreidingen van joodse nederzettingen onmiddellijk moeten worden stopgezet en niet pas in de tweede fase van het Amerikaanse vredesplan, dat voorziet in de creatie van een voorlopige Palestijnse staat in 2003 en een definitief vredesakkoord in 2005.