BRUSSEL - Het water in alle badplaatsen aan de Belgische kust is voldoende proper om in te zwemmen. België is daarmee de enige EU-lidstaat met een volledig zuivere kust. De inlandse zwemwaters daarentegen doen het een stuk minder. Het aantal veilige plaatsen daalt nu al vier jaar op rij, tot 90 procent vorig jaar. Dat alles blijkt uit het Europese rapport over de kwaliteit van het zwemwater.
De Europese Unie heeft sinds 1976 een richtlijn die de gezondheid van de zwemmers moet beschermen. Volgens eurocommissaris voor Milieu Margot Wallström werpt die wetgeving haar vruchten af. De kwaliteit verbetert alsmaar. Van alle Europese badplaatsen gelegen aan de zee is 97 procent veilig, tegenover 93 procent van de badplaatsen met zoet water.

Het feit dat België, zeker wat kustwater betreft, goed scoort, wil niet zeggen dat alles in orde is. Van alle badplaatsen aan de kust respecteert slechts 31 procent de meest strenge normen, in het binnenland is dat 52 procent. In Vlaanderen voldeden vorig jaar verscheidene meren zelfs niet aan de minimumnormen: het Donkmeer in Berlare, het Zilverstrand in Mol, de Boerenkreek in Sint-Laureins, en de Vijverhof in Wevelgem. Ook de Plage de Renipont in Lasne bevat te vervuild water.

Wallström wil nog dit jaar voorstellen doen om de EU-richtlijn efficiënter te maken. Zo moet meer op bacteriologische vervuiling en minder op chemische vervuiling gecontroleerd worden. Ook moet meer preventief gewerkt worden.

Het dikke rapport -- over meer dan 19.000 zwemplaatsen -- is te vinden op www.europa.eu.int/water/water-bathing/report.html .