BRUSSEL - Voormalig minister van Volksgezondheid en Leefmilieu, Magda Aelvoet (Agalev), krijgt op verzoek van voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie zitting in een nieuwe Europese denktank. De werkgroep moet de komende twaalf maanden een ,,duurzaam project voor Europa'' uittekenen.
De denktank, die op 29 januari start, wordt geleid door de Franse ex-minister van Economische Zaken en Financiën, Dominique Strauss-Kahn. Andere leden zijn de Duitse filosoof Jürgen Habermas, de gewezen gouverneur van de Duitse Bundesbank Hans Tietmeyer, de Portugese Nobelprijswinnaar José Saramago en de Poolse ex-minister van Buitenlandse Zaken Bronislav Geremek.

Duurzame ontwikkeling slaat op het samengaan van economische groei met milieuzorg en sociale vooruitgang.

Aelvoet reageerde naar eigen zeggen ,,verrast en vereerd'' op de uitnodiging van de Commissievoorzitter. Volgens de Agalev-politica moet de groep allereerst enthousiasme opwekken voor het idee van duurzame ontwikkeling. Het komt erop aan de Europese burgers een alternatief te bieden voor de Amerikaanse aanpak.

,,In deze tijden van economische globalisering waarin het Amerikaanse model, dat ecologische en sociale correcties verwerpt, wereldwijd veld wint, komt het Europese model onder druk. In Rusland, China en sommige landen van Latijns-Amerika zien we de meest wilde variante van het kapitalisme weer opduiken. Het is daarom voor Europa meer dan ooit nodig de harten en geesten te verzamelen rond een project met toekomst'', vindt Aelvoet.

Magda Aelvoet was eerder al fractievoorzitter van de groenen in het Europees Parlement en leidde tijdens het Belgische EU-voorzitterschap de bijeenkomsten van de ministers van Milieu en Volksgezondheid.