NIJVEL - De correctionele rechtbank van Nijvel heeft vandaag het rijbewijs van de 99-jarige Jules Brassart ingetrokken. De rechtbank bevestigt hiermee de beslissing die de politierechtbank eerder nam. Brassart was tegen die beslissing in beroep gegaan. Hij wilde absoluut zijn rijbewijs behouden.
,,Hem zijn rijbewijs teruggeven zou manifest gevaarlijk zijn'', oordeelde de rechtbank woensdag. ,,Mettertijd zal de onbekwaamheid van Brassart om een wagen te besturen niet meer verbeteren.''

Jules Brassart veroorzaakte op 12 april 1998 een ongeval met blikschade op een kruispunt in Lillois, bij Eigenbrakel, door een stopteken te negeren. Daarop trok de politierechtbank van Nijvel op 20 juni 2000 zijn rijbewijs in. Brassart ging daartegen in beroep bij de strafrechtbank.

Tijdens de pleidooien vorige week voor de strafrechtbank, vroeg Brassart nog met aandrang om hem zijn rijbewijs niet te ontnemen. Zijn advocaat vroeg aan de rechtbank om hem de gunst van de opschorting te verlenen, gekoppeld aan voorwaarden. Zo zou de bijna-honderdjarige zich regelmatig aan testen kunnen onderworpen hebben of een nieuw rijexamen kunnen afgelegd hebben. ,,Geef mijn cliënt toch de kans om nog te rijden'', pleitte de advocaat.

Recente bekwaamheidstesten van Brassart waren echter negatief en daarom vroeg het openbaar ministerie aan de rechtbank om het rijbewijs definitief in te trekken. De rechtbank volgde die visie.

De rechtbank verduidelijkte in haar vonnis vandaag echter dat de intrekking van Brassarts rijbewijs eigenlijk geen straf is, maar eerder een manier om de veiligheid van elke andere weggebruiker te garanderen.