MADRID -- België is in Madrid als tweede reekshoofd uitgeloot voor het finaletoernooi van de Fed Cup, dat van 5 tot 11 november in de Spaanse hoofdstad plaatsvindt. België zit in een groep met vierde reekshoofd Spanje, Rusland en Australië Onze landgenotes zijn uitgesproken favoriet in de groep.
Met Kim Clijsters (WTA-5) en Justine Henin (WTA-8) heeft België twee spelers in de top tien van de wereldranglijst. Alleen de Verenigde Staten doen (veel) beter. Zij hebben drie tennissters bij de eerste vijf, en vijf bij de eerste tien. Amerika, het eerste reekshoofd in Madrid, is echter in de andere groep van vier landen (met Frankrijk (3), Argentinië en Tsjechië opgedeeld) zodat het ons land pas in de finale kan ontmoeten.

België moet het niet met Clijsters en Henin alleen stellen. Ons land kan ook nog rekenen op Els Callens die op de wereldranking voor het dubbelspel op de 16e plaats staat. Clijsters staat zelf 18e op die ranking, Henin 55e.


Kournikova
De grootste tegenstand in de groep zal van Rusland komen. Hun hoogst geplaatste speelster is Elena Dementieva (WTA-17), na haar volgt Anna Kournikova (WTA-20), die door een stressfractuur in de linkerenkel echter al geruime tijd niet aan spelen toekwam. De 20-jarige Russin zal deze week wel haar comeback maken op het toernooi van Leipzig, maar toch blijft de kans groot dat de Russische federatie eerder een beroep zal moeten doen op Elena Likhovtseva (WTA-24). Die laatste kan zeker een troef worden in het dubbelspel, op de WTA-ranking van die discipline staat ze op de achtste plaats. Kournikova, voor haar blessure het nummer één van de wereld in het dubbelspel, staat nog steeds tiende op de ranglijst. Als zij niet fit is kan Nadia Petrova (WTA-54 in het dubbel) haar plaats innemen.


Spanje
De Spaanse hoop zal gevestigd zijn op Arantxa Sanchez-Vicario (WTA-18), Conchita Martinez (WTA-23) en Angeles Montolio (WTA-28). Sanchez en Martinez staan op de ranglijst voor het dubbelspel rspectievelijk op de 13e en de 23e plaats. Topspeelster voor het dubbel is echter Virginia Ruano Pascual, het nummer negen in de wereld.


Australië
De Australiërs moeten het met veel minder dan hun drie concurrenten stellen. De hoogst geplaatste Australische speelster is Nicole Pratt, op de 60e plaats. Achter haar volgen Alicia Molik (WTA-62), Rachel McQuillan (WTA-64) en Evie Dominikovic (WTA-65). Pratt staat voor het dubbelspel op de 20e, McQuillan op 56e plaats van de WTA-lijst.