LOS ANGELES - De Amerikaanse muziekindustrie zet haar kruistocht tegen gratis muziekuitwisseldiensten op het internet voort. Een aantal grote platenmaatschappijen heeft Aimster, de maker van Napster-achtige software, aangeklaagd wegens schending van auteursrechten.

Onder meer Vivendi's Universal Music, Sony Music, EMI Group en Bertelsmanns BMG hebben de rechtszaak in New York aangespannen, aldus een jurist uit de platenindustrie. Het mediaconcern AOL Time Warner wil zelf een zaak aanspannen tegen de ruildienst, omdat deze niet alleen zijn muziek- maar ook zijn filmafdeling zou ondermijnen.

Met Aimster kunnen internetgebruikers allerlei digitale gegevens uitwisselen, waaronder muziek- en videobestanden. De ruilsoftware is te gebruiken samen met de 'instant messaging' (IM)-dienst van AOL Time Warner.

De nieuwe stap van de grote platenbedrijven onderstreept de vastberadenheid van Hollywood en de muziekleveranciers om de rechten van hun 'content' te beschermen na hun juridische overwinning in de strijd tegen Napster.

Aimster had eerder deze maand zelf een zaak aangespannen tegen de vertegenwoordiger van de Amerikaanse muziekindustrie, de RIAA. Die belangenorganisatie had Aimster in een brief gelijkgesteld aan Napster. De RIAA wilde dat Aimster daarom de uitwisseling van alle auteursrechtelijk beschermde bestanden stopzette.

De eigenaren van Aimster vinden echter dat ze niets fout doen. Hun voornaamste argument is dat internetgebruikers met Aimster alleen bestanden kunnen uitwisselen met vrienden die staan genoteerd in hun 'buddy list' van het IM-programma. Volgens hen is bestanden uitwisselen met vrienden en bekenden wettelijk toegestaan.