BELGRADO - De Joegoslavische politie heeft de voormalige president Slobodan Milosevic vandaag beschuldigd van het vernietigen van bewijzen van oorlogsmisdaden in Kosovo. Milosevic zou politiecommandanten in maart 1999 het bevel hebben gegeven om zich te ontdoen van lijken ,,die onderwerp van onderzoek van het Joegoslaviëtribunaal zouden kunnen worden''.
De beschuldiging van de politie brengt Milosevic voor het eerst in eigen land officieel in verband met oorlogsmisdaden. Het Joegoslaviëtribunaal van de Verenigde Naties heeft de voormalige president al eerder aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden in Kosovo. Op 1 april werd Milosevic al wel door de Joegoslavische autoriteiten gearresteerd op beschuldiging van machtsmisbruik. De Joegoslavische regering wil hem vooralsnog niet uitleveren aan het VN-tribunaal in Den Haag.

Politiefunctionaris Dragan Karleusa bevestigde vandaag het bericht dat een koelwagen met meer dan vijftig lichamen uit Kosovo in 1999 is gedumpt in de Donau. De gebeurtenis is door Milosevic' medewerkers aangeduid als staatsgeheim. De lichamen zijn inmiddels gevonden en de rol van Milosevic wordt onderzocht. ,,Vooralsnog is duidelijk dat dit een geval was van het vernietigen van bewijzen'', zegt de Servische minister van binnenlandse zaken Dusan Mihajlovic.

Het conflict tussen de Servische machthebbers in Kosovo en etnische Albanezen die onafhankelijkheid eisten, barstte in 1998 los. In maart 1999 begon de NAVO met luchtaanvallen op Kosovo en Servië om te voorkomen dat het helemaal uit de hand zou lopen. Er vielen duizenden doden onder zowel de etnische Albanezen als de Serviërs, en velen worden nog vermist.

De Joegoslavische autoriteiten startten een onderzoek naar de gedumpte lijken in de Donau nadat plaatselijke mensenrechtenorganisaties daar bevindingen over hadden gepubliceerd. Ooggetuigen vertelden hun verhaal in de Joegoslavische media. Het justitiële onderzoek is uitgebreid naar mogelijke andere handelingen van de voormalige Joegoslavische regering om bewijzen van oorlogsmisdaden te vernietigen.