PARIJS/KOPENHAGEN - De post-fascistische vice-premier Gianfranco Fini vertegenwoordigt Italië op de Conventie over de toekomst van Europa. Dat heeft de regering in Rome officieel aangekondigd. Als de Vijftien de aanwezigheid van twee Italiaanse vertegenwoordigers betwisten, zal de vice-voorzitter van de Conventie Giuliano Amato ontslag nemen, aldus premier Silvio Berlusconi vanmorgen in een interview met Franse radiozender Europe 1 .
,,Amato wil geen vertegenwoordiger van de Italiaanse regering zijn, omdat hij een linkse leider is'', zo zei Berlusconi. ,,Dus als de Europese Raad beslist dat Italië slechts één vertegenwoordiger mag sturen, dan zal dat Fini zijn, want Amato heeft al aangekondigd dat hij ontslag zal nemen als hij de regering moet vertegenwoordigen''.

De Europese top van Laken had in december de voormalige Italiaanse regeringsleider Amato benoemd tot vice-voorzitter van de Conventie. Ook de Belgische ex-premier Jean-Luc Dehaene viel die eer te beurt.


Betwisting
Alle vijftien EU-lidstaten mogen één regeringsvertegenwoordiger afvaardigen, maar enkele landen -- onder impuls van Duitsland -- betwisten het recht van Italië en België om een extra vertegenwoordiger te sturen.

In de conclusies van de top van Laken worden Amato en Dehaene niet als regeringsvertegenwoordigers aangestipt, maar de leiders bereikten in het koninklijk paleis een ,,gentlemen's agreement'' dat beide politici hun regering zouden vertegenwoordigen. Het dispuut staat op de agenda van de vergadering van ministers van Buitenlandse Zaken, maandag in Brussel, waar ook Berlusconi als waarnemend minister van Buitenlandse Zaken zijn opwachting zal maken.

De Conventie moet de werkwijze van de Europese instellingen hervormen met het oog op de uitbreiding van de EU. Het brede overlegforum, dat eind februari de werkzaamheden zal aanvatten, wordt voorgezeten door de oud-president van Frankrijk Valèry Giscard d'Estaing en is samengesteld uit nationale en Europese parlementsleden, regeringsvertegenwoordigers en leden van de Europese Commissie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig