SARAJEVO - Een voormalige generaal van het Bosnische leger, de moslim Sefer Halilovic, zal zich morgen bij het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag melden. De troepen van Halilovic hebben in twee dorpen in het zuiden van Bosnië tientallen Kroatische burgers gedood.
De Bosnische krant Dnevni Avaz meldde gisteren al dat Halilovic zich zou aangeven, omdat hij is aangeklaagd in verband met wreedheden tegen Bosnisch-Kroatische burgers. Mijan zei dat de regering een verzegelde aanklacht van het tribunaal had geopend en dat het tribunaal de inhoud daarvan bekendmaakt zodra Halilovic zich in voorlopige hechtenis bevindt.

,,Ik kan alleen maar zeggen dat het om bevelsverantwoordelijkheid gaat'', aldus Mijan. Halilovic hielp aan het begin van de oorlog in 1992 het Bosnische leger opzetten en was een jaar lang de opperbevelhebber daarvan.

Halilovic is kennelijk een van vijftien verdachten uit de federatie die door het tribunaal worden gezocht. De meeste van hen zijn voormalige moslim- of Kroatische militairen die beschuldigd worden van oorlogsmisdaden tegen burgers. De moslim-Kroatische federatie werkt samen met het Joegoslaviëtribunaal en verwacht wordt dat de meeste verdachten zich vrijwillig zullen aangeven.

De Bosnische moslims en Kroaten vochten in het begin van de oorlog samen tegen de Bosnische Serviërs. Later namen ze de wapens tegen elkaar op, maar aan het einde van de oorlog bezetten ze de helft van het Bosnische grondgebied en vormden ze samen een federatie. De andere helft werd de Bosnisch-Servische republiek Srpska.