ap
MADRID - De VS hebben een plan verijdeld van medestanders van Osama bin Laden om op een Spaanse militaire basis nucleair aangedreven schepen van de Amerikaanse marine aan te vallen. Dat heeft het dagblad La Razon gemeld. Anderzijds is er ook een bericht over banden van de ETA met moslimactivisten in België.

De terroristen zouden in rubberen bootjes naar Spanje hebben willen varen. Tegenover de basis Rota nabij Cadiz zouden ze dan zichzelf hebben opgeblazen.

Op de door de VS bestuurde basis zouden in december 2000 een Amerikaanse duikboot en twee helikopterdekschepen aanmeren. Enkele van die schepen beschikten over kernaandrijving. Een aanslag zou aldus grote schade langs een groot deel van de Spaanse kust hebben veroorzaakt, schrijft de krant.

De Amerikaanse geheime diensten zouden echter lucht van het plan hebben gekregen. De schepen meerden aldus niet aan op de basis Rota, die belangrijk is op logistiek vlak.

De bewuste terroristen zouden Algerijnen en Marokkanen zijn geweest en banden hebben gehad met criminele bendes die tussen Spanje en Marokko hasj en mensen smokkelen.


Banden met ETA
Volgens het Spaanse weekblad Tiempo hebben leden van de Baskische terreurgroep ETA aan medewerkers van bin Laden voorgesteld zelfmoordaanslagen te plegen tegen een Europese top die het toekomstige Spaanse voorzitterschap van de Europese Unie in het eerste semester van 2002 zal organiseren.

De leden van de ETA zouden dit jaar en vorig jaar drie keer islamitische activisten hebben ontmoet. De radicale moslims zouden Noord-Afrikanen zijn geweest, onder wie Mohammed Atta, die ervan wordt verdacht in één van de toestellen te hebben gevlogen die zich in het World Trade Center van New York hebben geboord.

Tijdens de laatste ontmoeting, in juli 2001, zou de ETA Atta en zijn medestanders hebben voorgesteld om kamikazeterroristen bomauto's tijdens de Europese top te laten besturen, aldus Tiempo. Het is echter onduidelijk wat het antwoord van de radicale islamieten daarop was.