ISLAMABAD - De Verenigde Staten kunnen het gevaar van nieuwe terroristische aanslagen niet wegnemen door de hoofdverdachte van de verwoestende aanslagen van 11 september, Osama bin Laden, te vermoorden. Dat heeft Taliban-leider mullah Mohammed Omar vanmorgen verklaard.
Volgens Omar kunnen de VS het risico op nieuwe terreurdaden verminderen door zich uit de Golfregio terug te trekken en niet langer bevooroordeeld te zijn tegenover het Palestijnse volk.

In de schriftelijke verklaring stelt de in afzondering levende Taliban-leider dat de VS ,,het islamitisch geloof in gijzeling houden'', terwijl de Amerikaanse regering zich niet dient te mengen in moslimzaken. ,,Amerika wil de islam uitroeien en verspreidt wetteloosheid, om een pro-Amerikaanse regering in Afghanistan te kunnen vestigen.'' Volgens Omar zullen de Amerikanen niet in hun opzet slagen. ,,Ze zullen zichzelf branden.''

Mobilisatie voor heilige oorlog
Vanmorgen al liet minister van Defensie mullah Obaidullah weten dat de Taliban 300.000 ervaren mannen zullen mobiliseren om de ,,Jihad'', de heilige oorlog, tegen de Verenigde Staten te voeren.

De Taliban hebben gisteren beslist om afgevaardigden van het regime het land in te sturen om de bevolking te mobiliseren om Afghanistan te verdedigen, zo bericht de officiële krant van de Taliban.

De delegaties zijn naar de provincies Wardak en Ghazni in het zuiden en het oosten van het land getrokken. Hun opdracht bestaat erin te praten met legerofficieren, ouderen en de oelema's, de geestelijke leiders van het streng-islamitische Talibanregime.