LONDEN - Britten die door de Verenigde Staten zijn opgepakt in Afghanistan, moeten worden uitgeleverd aan Groot-Brittannië. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw gezegd.
Onder de verdachte Al-Qaedastrijders en Taliban-leden die worden vastgehouden op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay op Cuba zijn drie Britse strijders. Eerder heeft Groot-Brittannië gezegd dat Washington mocht bepalen waar en hoe de Britten terecht staan. Critici vrezen echter dat zij zullen worden berecht door geheime militaire tribunalen.

Bovendien hebben mensenrechtengroeperingen de VS ervan beschuldigd de gevangenen op hun eigen voorwaarden te willen berechten en de Geneefse Conventies te willen ontduiken door de gedetineerden aan te duiden als ,,illegale strijders'' in plaats van ,,krijgsgevangenen''.

Straw zei in een interview met de BBC dat het ,,verreweg het beste'' zou zijn voor de drie Britten -- gesteld dat het daadwerkelijk Britse staatsburgers zijn -- om in Groot-Brittannië terecht te staan.

Premier Tony Blair zei later voor een ander BBC-programma dat over de status van de gevangenen wordt gediscussieerd met de VS. Wel voegde hij eraan toe dat zij humaan en volgens de regels worden behandeld.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig