KAMPALA - Het aantal besmettingen met het dodelijke Ebola-virus in Uganda is opgelopen tot 160. Dat maakte de wereldgezondheidsorganisatie WHO bekend. De opstoot van Ebola heeft al aan 55 mensen het leven gekost en zou volgens het weekblad ,,The East African'' pas tegen het jaareinde bedwongen zijn.
In de getroffen provincie Gulu zorgt een mobiel laboratorium nu dat het levensgevaarlijke virus snel en ter plaatse kan worden geïdentificeerd. Voorheen moesten bloedstalen naar Zuid-Afrika worden gezonden.

Die tijdwinst betekent dat patiënten die met Ebola-achtige symptomen als hoofdpijn en koorts maar eigenlijk ,,slechts'' aan malaria lijden nu niet langer dagenlang in quarantaine moeten worden gehouden, met de kans dat ze in hun isoleercel toch met Ebola besmet raken.

Hoewel in toeristische gebieden nog geen gevallen van Ebola werden gesignaleerd, houden reisorganisaties rekening met verliezen tot 30 procent.

Ebolalijders krijgen hogen koorts en sterven aan interne bloedingen. Omdat het virus zijn gastheer zo snel doodt, zijn wetenschappers nog altijd op zoek naar het natuurlijke ,,reservoir'' van het virus: een dier dat Ebola met zich meedraagt maar er zelf niet aan bezwijkt.