DEN HAAG - De Tweede-Kamerfractie van de Nederlandse groene partij GroenLinks zal premier Kok vanmiddag per brief om opheldering vragen over een bezoek van de ouders van kroonprins Willem-Alexanders vriendin Maxima Zorreguieta aan koningin Beatrix. Eerder bevestigde de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst dat er afgelopen weekeinde een ,,privébezoek'' van het paar aan de vorstin heeft plaatsgehad.
GroenLinks wil weten waarom het bezoek van de omstreden vader van Maxima, die in zijn vaderland Argentinië lid was van de militaire junta van Videla, op deze geheimzinnige wijze heeft plaatsgehad.

,,Zo'n bezoek ligt hier toch enigszins gevoelig. We willen opheldering over de eigen rol van de premier en ook weten of dit een voorbode is voor de wijze waarop hij in de toekomst met deze materie zal omgaan'', aldus een woordvoerder van GroenLinks.

Het echtpaar zou zaterdag in Den Haag met koningin Beatrix hebben gedineerd en zelfs de nacht op paleis Noordeinde hebben doorgebracht. Premier Kok verklaarde van het bezoek van de ouders van Maxima op de hoogte te zijn.