BALI -- De Amerikaanse president George Bush is vandaag voor een kort bezoek aangekomen op het Indonesische eiland Bali, een van de frontlinies in zijn oorlog tegen het terrorisme. Indonesië had minstens vijfduizend politieagenten en soldaten op de been gebracht en het bezoek werd om veiligheidsredenen beperkt tot drie uur.
Nadat hij met zijn vrouw Laura met het presidentiële vliegtuig was aangekomen trok Bush zich met de Indonesische president Megawati Sukarnoputri terug in een villa in een vakantieoord aan zee. Het is zijn bedoeling Indonesië 150 miljoen dollar aan te bieden ter verbetering van het onderwijs en de bestrijding van het anti-Amerikanisme dat op veel scholen wordt uitgedragen.

De luchthaven van Bali was voor de duur van het bezoek voor gewone vluchten gesloten en overal stonden pantserwagens opgesteld. Op zee bewaakten oorlogsschepen en militairen in speedboten de aankomstroute van de Amerikaanse president.

Megawati is een bondgenoot van Bush in de strijd tegen het terrorisme en zijn bezoek dient vooral om haar steun in de rug te geven bij haar pogingen de invloed van radicale moslimleiders te beteugelen. Na zijn onderhoud met Megawati zou Bush een groep gematigde moslimleiders toespreken om het Amerikaanse beleid in het Midden-Oosten te verdedigen. Sommigen van de leiders staan zeer kritisch tegenover Bush. Zo zei Syaf'i Ma'arif, de voorzitter van de op één na grootste moslimorganisatie van Indonesië, kortgeleden dat het buitenlandse beleid van Bush moslims in de hele wereld schade berokkent en dat het radicalisme toeneemt omdat ,,veel moslims de invasie van Irak zien als een nieuw voorbeeld van Amerikaans neo-imperialisme''.