TONGEREN -- De politierechter van Tongeren heeft vandaag de trucker Romain Bex (43), volledig verantwoordelijk geacht voor het ongeval in augustus 1997 waarbij de grootmoeder en de 22-jarige zus van prinses Mathilde om het leven kwamen. Bex kreeg een celstraf opgelegd van drie maanden met uitstel en een boete van 50.000 frank. Ook kreeg hij één maand rijverbod.

Het bedrijf Gijbels waar Bex in dienst was, is burgerlijk aansprakelijk gesteld voor de boete en de gerechtskosten. De burgerlijke partijen krijgen elk één frank provisioneel.

De politierechter oordeelde dat was aangetoond dat de trucker plots naar rechts uitweek over de ononderbroken witte lijn om de uitrit Herstal te nemen en dat die beweging op de autosnelweg Aken-Brussel het leven kostte aan de 77-jarige Zophia Sapieha en de 22-jarige Marie-Alix d'Udekem d'Acoz. Bex raakte de Volkswagen Polo van de zus in de achterflank waardoor de auto begon te tollen en ter hoogte van het viaduct in Herstal verpletterd werd door een andere vrachtwagen. Bex hield ter zitting zijn onschuld staande.


Computersimulatie
De rechtbank hechtte geen geloof aan de uitleg van Bex die altijd heeft ontkend naar rechts te zijn uitgeweken. Ook een getuige spreekt die verklaring tegen. De politierechtbank verwierp ook de tegenexpertise die werd gemaakt op basis van een computersimulatie. De input kon volgens de rechtbank niet objectief zijn gebeurd, er waren immers veronderstellingen ingevoerd zoals een schatting van de snelheid waartegen de trucker reed.