GENT - De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, krijgt in maart een eredoctoraat van de Gentse Universiteit (RUG). Gent erkent daarmee de verdiensten van Annan. ,,De internationale rol van de Verenigde Naties en het persoonlijke optreden van Kofi Annan sluiten nauw aan bij de waarden die de Universiteit Gent vooropstelt in haar opdrachtverklaring'', luidt het in een persmededeling. Daarom krijgt Kofi Annan op voordracht van de rector het institutioneel eredoctoraat uitgereikt.
In december 2001 kreeg Annan ook al de Nobelprijs voor de Vrede. Annan zal zijn eredoctoraat, de hoogste onderscheiding die een universiteit aan buitenstaanders uitreikt, op 21 maart ontvangen. Dat is tijdens de viering van Dies Natalis, het jaarlijkse stichtingsfeest van de Gentse Universiteit. Dan wordt ook aan de andere eredoctores, allemaal wetenschapsmensen, de onderscheiding uitgereikt.

,,De rector staat erop dat hij het eredoctoraat zelf in ontvangst komt nemen'', zegt een woordvoerder van de universiteit. Lukt het Annan niet om er op 21 maart bij te zijn, dan zoekt de universiteit een andere datum om hem te ontvangen.

Kofi Annan is de zevende secretaris-generaal van de VN en leidt sinds 1997 de organisatie. ,,Kofi Annan werd bij de uitreiking van de Nobelprijs gesprezen voor het nieuwe elan dat de VN onder zijn leiding kreeg en voor de duidelijke profilering van de organisatie als enig en onbetwistbaar draaipunt voor het realiseren van wereldwijde vrede en samenwerking'', stelt de RUG.