BRUSSEL - Honderdenzestien kandidaten, onder wie zes Belgen, zijn ingeschreven voor de Koningin Elisabethwedstrijd. De eerste schiftingsronde van deze internationale muziekwedstrijd, dit jaar voor viool, begint op 30 april en duurt tot 5 mei. De winnaar zal op 26 mei bekend zijn.

De sessie 2001 kent in vergelijking met vroegere uitgaven enkele nieuwigheden. Zo werd de maximale leeftijd van de deelnemers verlaagd tot 27 jaar en werden de voorafgaandelijke proeven opgeheven. Daardoor spelen de kandidaten, dit jaar afkomstig uit 26 landen en gemiddeld 24 jaar oud, reeds van bij de eerste schiftingsronde in het Koninklijk Muziekconservatorium in Brussel voor het publiek.

De halve finales vinden plaats van 7 tot en met 12 mei. Voor de finales, van 21 tot 26 mei, wordt verhuisd naar het Paleis voor Schone Kunsten in de hoofdstad.

De organisatie van de wedstrijd deelt mee dat er nog abonnementen beschikbaar zijn en dat de ticketverkoop voor de finales in het Paleis voor Schone Kunsten op dinsdag, 8 mei van start gaat. Reservaties zijn mogelijk op het nummer 02/507.82.00.