SOFIA - De partij Nationale Beweging voor Simeon II van de Bulgaarse oud-koning Simeon II en de Turkse minderheidspartij MDL hebben vrijdag een coalitie-akkoord getekend. De partijen beschikken samen over een meerderheid van 141 van de 240 zetels in het parlement.
Dat Simeon premier zou worden, stond al vast. Het nieuwe kabinet wordt op 24 juli beëdigd in het parlement. De namen van de nieuwe ministers zijn nog niet bekend. De MDL krijgt twee ministers: die van Landbouw en een zonder portefeuille. Verder krijgt de kleinste coalitiepartner vijf onderministers: op Economische Zaken, Financiën, Defensie, Milieu en Regionale Ontwikkeling.

Simeon volgt Ivan Kostov op, wiens partij Verenigde Democratische Krachten bij de parlementsverkiezingen in juni een zware nederlaag leed. De ex-koning kreeg zondag van de president de opdracht een regering te vormen.

Simeon kwam in 1943 op de Bulgaarse troon, nadat zijn vader onder nooit opgehelderde omstandigheden was gestorven. Drie jaar later zetten de communistische machthebbers hem af. De 64-jarige ex-koning heeft na zijn verkiezingsoverwinning lang nagedacht over de vraag of hij nu wel of niet premier zou worden.