GENUA _ De Italiaanse politie heeft vandaag een betoger gedood gedurende hevige rellen met anti-globalistische betogers in het Italiaanse Genua. Getuigen hebben aan het persagentschap reuters verklaard dat Carabinieri de jongeman twee maal door het hoofd hebben geschoten en hem vervolgens met een politiejeep overreden hebben. Minstens 46 demonstranten en 31 politiemannen raakten gewond tijdens rellen die vandaag uren hebben geduurd.
Tijdens de ongeregeldheden zouden ook een vrouwelijke betoger en een politieman zwaar gewond zijn geraakt. De ordediensten hebben ongeveer zeventig aanhoudingen verricht.

Demonstranten gooiden vandaag met stenen en brandende voorwerpen naar de politie, stichtte brandjes en vernielden ruiten in een massale poging de G-8 top in Genua te verstoren. De politie zette als reactie daarop traangas in en gebruikte de
een dode in Genua
De oproerpolitie heeft één
demonstrant doodgeschoten ©rtr
wapenstok om de betogers uit elkaar te slaan. Wolken traangas en zwarte rook van de brandjes golfden over het oude centrum van Genua. Anderhalve kilometer verderop begon op dat moment de top van de Groep van Acht top in het 14de-eeuwse Palazzo Ducale.

Getuigen zeiden dat zo'n tweehonderd in het zwart geklede mensen de ruiten van een bank begonnen in te slaan, waarop de politie ingreep met traangas en wapenstokken. Tijdens de rellen raakten een Italiaanse verpleger en een producer van de zender APTN gewond. Vijf demonstranten werden aangehouden. Het geweld volgt op dagen van spanning in de aanloop naar de top, die de leiders van de Verenigde Staten, Japan, Canada, Rusland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië samenbrengt.

Op het laatste moment stroomden honderden betogers Genua binnen, waardoor de politie niet onmiddellijk cijfers over het aantal demonstranten beschikbaar had. Donderdagavond liepen er echter meer dan 30.000 demonstranten mee in een vreedzame maar rumoerige protestmars. Een van de organisatoren, Francesco Caruso, schatte het aantal demonstranten dat zich voorbereidde op de mars richting verboden zone op 100.000.

Tot verrassing van de demonstranten had de politie een blokkade van containers gebouwd op de route van de mars. ,,Het neerzetten van de containers, heeft de confrontatie verscherpt'', zei Caruso. Met deze actie vergrootten de autoriteiten de 'rode zone', een gebied van negen vierkante kilometer in de buurt van de haven van Genua waar de leiders de komende dagen zullen praten, eten en slapen. De afgelopen dagen zijn alle steegjes die naar het gebied leiden afgesloten met metershoge hekken.

George Bush en zijn gastheer Silvio Berlusconi
George Bush en Silvio Berlusconi
©epa
De betogers willen dat de Amerikaanse president George Bush en de andere leiders hun eis inwilligen dat de rijkdom die wordt gegenereerd door wereldmarkten ook ten goede komt aan de armen van de wereld. Bush uitte vandaag harde kritiek op de tegenstanders van globalisatie en stelde dat het juist de betogers zelf waren die ,,mensen tot armoede veroordeelden''.