ZAGREB - De districtsrechtbank van de Kroatische hoofdstad Zagreb heeft de politie de opdracht gegeven een Kroatische generaal op te sporen die is aangeklaagd door het Joegoslaviëtribunaal. Het tribunaal verzocht een week geleden om de arrestatie en uitlevering van de generaal.

Hoewel het Joegoslaviëtribunaal de naam van de verdachte nog niet bekend heeft gemaakt, wordt algemeen aangenomen dat het gaat om generaal b.d. Ante Gotovina. De Kroatische politie kreeg vorige week al de opdracht om naar hem te zoeken bij zijn huis, maar die opdracht is nu uitgebreid tot een opsporingsactie in heel Kroatië.

De 46-jarige Gotovina is waarschijnlijk ondergedoken toen het tribunaal eerder deze maand het bestaan van aanklachten tegen twee Kroaten bekendmaakte. Een van de aangeklaagden, generaal Rahim Ademi, heeft gezegd dat hij zich vrijwillig aangeeft bij het tribunaal. Hij vertrekt volgende week naar Den Haag. Maar Gotovina is niet bereid zich voor het tribunaal te verantwoorden. Kroatische oorlogsveteranen dreigen met een opstand als hij wordt gearresteerd. Kroatische media vermoeden dat hij naar het buitenland is gevlucht.

De aanklachten van het Joegoslaviëtribunaal hebben betrekking op Kroatische legeroffensieven tegen Servische rebellen in 1993 en 1995. In 1995 vluchtten zeker 150.000 Serviërs voor het geweld en werden zo'n 400 achterblijvers vermoord.