BRUSSEL - Meer dan 3.500 personen en organisaties onderschreven via SMS en e-mail de petitie die Broederlijk Delen vorige maand lanceerde met als motto ,,Geen bloed aan mijn gsm! Stop de plundering van Congo!''.
Volgens Broederlijk Delen kostte de oorlog in Congo al aan 2,5 miljoen mensen het leven. De oorlog draait volgens de organisatie rond de plundering van de rijkdommen van het land. Verscheidene Belgische bedrijven zouden betrokken zijn bij deze plundering. Zo helpen ze de oorlog financieren. Dat gebeurt o.a. via handel in coltan uit Congolese mijnen. Coltan is een mineraal dat gebruikt wordt in gsm's.

Deze feiten staan in een rapport van de VN. Onze regering doet niets om de financiering van de oorlog aan banden te leggen, zegt de organisatie. Met de gms-actie eist Broederlijk Delen dat de regering daar werk van maakt.

Broederlijk Delen eiste in de SMS-petitie een parlementair onderzoek naar de betrokkenheid van Belgische bedrijven bij de plundering van Congo en de financiering van de oorlog, o.a. via de handel in coltan. Verder pleit de petitie onder meer voor een tijdelijk embargo van alle handel met de oorlogvoerende landen, voor de opschorting van budgetsteun aan landen die bij de plunderingen betrokken zijn en voor schadevergoeding aan de slachtoffers van de plunderingen.

Voor zijn SMS-actie kreeg Broederlijk Delen onder meer steun van 11.11.11, Caritas Internationaal Dienstbetoon, Oxfam-Solidariteit en Vredeseilanden.