BRUSSEL - De Europese Unie neemt voorlopig geen vergeldingsmaatregelen tegen de Amerikaanse invoerheffingen op staalproducten. Een definitieve beslissing wordt uitgesteld tot het najaar. Dat heeft de Europese Commissie vanavond meegedeeld.
De Amerikaanse regering had vandaag een vijfde lijst met uitzonderingen op de verhoogde invoertaks op staal bekendgemaakt. De timing kan geen toeval zijn, de Europese lidstaten bekeken vanmiddag of ze nu al tegenmaatregelen nemen.
Deze namiddag kwamen de ambassadeurs bij de EU van de vijftien lidstaten samen, ter voorbereiding van de vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken maandag.

De vraag was of er al vanaf augustus sancties komen tegen de VS. Die sancties zijn een compensatie voor het verlies dat de EU lijdt ten gevolge van de verhoging van de invoertarieven op staal door de VS. Het gaat om een maatregel op korte termijn, in afwachting van een uitspraak binnen de Wereldhandelsorganisatie WTO over de rechtmatigheid van de invoertaksen.

De VS pogen die sancties te ontlopen - en verdeeldheid te zaaien bij de EU-lidstaten - door uitzonderingen toe te staan voor bepaalde soorten staal. Het gaat om soorten die de VS zelf in onvoldoende mate kan produceren. Woensdag stelde de EU-Commissie nogdat de uitzonderingen tot dan toe onvoldoende waren.