BRUSSEL -- Het Amerikaanse Va Linux Systems, genoteerd op de Nasdaq, neemt het Belgische Life, gespecialiseerd in opleidingen en diensten gebaseerd op het besturingssysteem Linux, volledig over. Life zal meteen worden omgedoopt tot Linux Belgium. Dat heeft Jasper Nuyens, de topman van Life, vandaag bekend gemaakt.
Het prijskaartje van de transactie, die deels in aandelen en deels in cash wordt afgehandeld, werd niet vrijgegeven. Het piepjonge Life, opgericht in februari 1999, biedt niet alleen opleidingen in Linux aan maar treedt ook op als consultant, ontwikkelt op vraag van bedrijven toepassingen op basis van Linux en verzorgt daarvoor ook de ondersteuning.

Het besturingssysteem Linux werd in 1991 ontwikkeld door een student van de universiteit van Helsinki, Linus Torvalds, die zich baseerde op het Unix-systeem. Als 'freeware' ging het gratis de hele wereld rond en verwierf steeds meer bekendheid als een alternatief voor Windows NT.

Life, gevestigd in Haasrode, heeft 17 mensen in vaste dienst en realiseerde in zijn eerste boekjaar een omzet van 6 miljoen frank en een winst van 1,5 miljoen frank. In de eerste 9 maanden van dit jaar slaagde het bedrijf erin de omzet ruim te verdubbelen en de winst zelfs te verdrievoudigen tot 4,5 miljoen frank.