LAGOS -- Etnische rellen in Nigeria hebben de afgelopen twee dagen het leven gekost aan wel zeker zestig mensen. Meer dan vijftig slachtoffers vielen in Lagos, de economische hoofdstad, zes anderen in Ilorin, op zo'n 300 km ten noorden van Lagos.
Handelaars van de noordelijke bevolkingsgroep Haoussa raakten slaags met militanten van het ,,Odua People's Congress'' (OPC), een beweging van de Yorouda uit het zuid-westen.

Het dodencijfer zou wel eens hoger kunnen liggen. In drie van de vijf districten van Lagos hebben getuigen tientallen lijken geteld. In Ilorin, met een Yorouda-meederheid, zijn volgens getuigen vijf leden van OPC gedood.

Het geweld zou zondag begonnen zijn toen OPC-leden in Ilorin bij een achtervolging van vermeende misdadigers een nederzetting binnenvielen waar vooral Haoussa wonen. De Haoussa repliceerden gisteren waarbij het geweld oversloeg naar andere delen van het land.

De OPC is een radicale organisatie die in 1994 is opgericht om de rechten van de Yorouba te verdedigen. De Yorouda maken samen met de Haoussa (noorden) en de Igbo (zuid-oosten) de drie belangrijkste bevolkingsgroepen uit van Nigeria.