BRUSSEL - In ons land vallen jaarlijks 40 tot 50 doden ten gevolge van een CO-vergiftiging. De helft van de vergiftigingen gebeurt in de badkamer. Vaak zijn de slachtoffers jongeren. Dat blijkt uit cijfers van het Antigifcentrum.
Alleen al afgelopen week werden vijf CO-doden geregistreerd, onder wie een meisje van twaalf dat stierf omdat de dokter van wacht de symptomen niet had herkend.

,,In 2001 kostte een CO-vergiftiging het leven aan 43 Belgen. Daarnaast werden ook 1.715 mensen met een CO-intoxicatie in het ziekenhuis opgenomen. Zeventig procent van de slachtoffers is jonger dan 40,'' aldus Martine Mostin, arts en directrice van het Antigifcentrum. ,,De cijfers blijven jaar na jaar min of meer constant.'' Een verklaring voor het groot aantal jongvolwassen slachtoffers heeft Mostin niet.

Symptomen niet specifiek

Wanneer een brandstof brandt, komt er altijd CO (koolmonoxide) vrij, kleurloos en reukloos gas. Als er voldoende zuurstof is, wordt CO omgezet in het niet-giftige CO2 (koolzuurgas). Is dat niet het geval, dan stijgt het vrijgekomen CO tot een gevaarlijk peil. ,,Daarom moet wie meent een CO-vergiftiging te herkennen, onmiddellijk alle vensters en deuren opengooien en het slachtoffer uit de kamer halen,'' zo zegt de arts. ,,Is het slachtoffer bewusteloos, dan kan best meteen de dienst 100 verwittigd worden.''

,,Want een CO-vergiftiging is dus eigenlijk een gebrek aan zuurstof,'' aldus Mostin. ,,Het is daarom belangrijk dat het slachtoffer snel zuurstof krijgt toegediend. Maar daar loopt het wel eens mis want de symptomen -hoofdpijn, duizeligheid, braakneigingen- zijn niet erg specifiek en worden dus vaak te laat herkend. Wanneer plots misselijkheid optreedt bij het douchen, kan een arts natuurlijk meteen een verband leggen met CO-gas. Maar als het om een geleidelijke intoxicatie gaat, is het veel moeilijker om de diagnose te stellen,'' verklaart de directrice van het Antigifcentrum.

Ze begrijpt dan ook dat de arts die vrijdagavond het 12-jarige meisje uit Torhout onderzocht, niet meteen aan een CO-vergiftiging dacht. Het kind stierf door de verkeerde diagnose.

Plotse stijging temperatuur

De meeste CO-ongevallen hebben plaats tussen november en april, de helft ervan gebeurt in de badkamer. Voorzichtigheid is vooral geboden tijdens zachte warme lente- en herfstdagen, want een plotse verbetering van de temperatuur verstoort de ventilatie via de schoorsteen. Maar ook op gewone winterdagen kan een slechte verluchting van een woonkamer met kolenkachel of van een badkamer met gasboiler koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Een slecht trekkende schoorsteen ligt vaak aan de basis. Deskundigen raden daarom aan jaarlijks de schoorsteen te laten vegen. Dat is trouwens bij wet verplicht. Ook de verwarmingstoestellen kunnen maar beter elk jaar worden nagekeken.