GAZA-STAD -- De Palestijnse politie heeft vandaag drie leden van een extremistische groepering opgepakt. Een poging tot arrestatie van een vierde persoon mislukte. De drie worden verdacht van betrokkenheid bij de bomaanslag gisteren op een Amerikaans konvooi op de Gazastrook. Daarbij vielen toen drie doden.
Volgens ooggetuigen brak tijdens de aanhouding van de drie, in het vluchtelingenkamp Jebaliya, een vuurgevecht uit, maar daarbij zouden geen gewonden zijn gevallen. De aanslag van gisteren kostte het leven aan drie Amerikanen die als beveiligingsagent voor de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv werkten.

Later op de dag probeerde de politie volgens ooggetuigen een vierde man te arresteren die het vuur opende op de agenten. De politie droop af, waarna enkele tientallen inwoners de straat op gingen om tegen het optreden van de veiligheidstroepen te demonstreren.

De drie verdachten zouden zijn aangesloten bij de Volksverzetscomités, een groepering die voornamelijk bestaat uit voormalige agenten van de Palestijnse veiligheidsdienst en ontevreden leden van Yasser Arafats Fatah-beweging. De groep ontkent bij de aanslag betrokken te zijn geweest. Ook de Islamitische Jihad en Hamas ontkennen iets met de aanslag op het Amerikaanse konvooi te maken te hebben. De radicale groepen stellen dat voor hen alleen Israël een doelwit is.

Volksverzetcomités

De Volksverzetscomités, waarin ook Hamas en de Islamitische Jihad zijn vertegenwoordigd, werden eind 2000 opgericht, drie maanden na het begin van de tweede Palestijnse opstand tegen de Israëlische bezetting. De groep heeft geen politieke ideologie, maar heeft als uitgangspunt dat Israël alleen met geweld kan worden verdreven van de Gazastrook en de Westoever. In de afgelopen drie jaar heeft de groep meer dan eens Israëlische tanks opgeblazen, op dezelfde manier waarop gisteren de gepantserde auto van het Amerikaanse konvooi werd verwoest. De groep heeft verder mortiergranaten afgevuurd op Israëlische nederzettingen in de Gazastrook en op dorpen net over de grens in Israël.

Nadat de Palestijnse extremisten eind juni een later weer verbroken bestand hadden afgekondigd, splitsten de Volksverzetscomités zich in tweeën. Het ene deel, Algemeen Commando, liet weten zich aan het bestand te willen houden, terwijl het andere, de Jeninbrigades, benadrukte zich er niets van aan te zullen trekken.